2012. március 14., szerda

Ha köhög a baba, de felnőttek is kipróbálhatják!

A száraz köhögés jól csillapítható mézzel. Pici babának akác- vagy hársfamézbe mártott cumit adhatunk, ami gyorsak kidugítja az orrát, és csillapítja a köhögését. Ha nem cumizik, hársfateát készítsünk, hársfa- vagy akácmézzel, citrommal, és ebből iszogasson.

3 hónapos kor után a száraz köhögést igen jól oldja a hagymatea. Nagymamám mesélte, hogy régen a tüdőgyulladásra egyedül ezt tudták csak adni. Ne félj tőle, nem büdös, és melegen kellemes az íze.

Igen jó slejmoldó, hurutoldó a feketeretek mézzel. Az elmúlt egy hétben betegek voltunk, én és a kislányom. Férjem nem, és esküszik rá, hogy azért, mert feketeretek kúrát tartott.

Az elhúzódó köhécselés, a rohamokban jelentkező hányást okozó köhögés, a lázzal járó köhögés orvosi vizsgálatot igényel!

A receptek:

Hagymatea
3 hónapos kortól

Hozzávalók:
2 kk. kristálycukor
300 ml víz
1 kis fej hagyma, felkarikázva
2 kk. méz
Elkészítés:
A 2 kk. cukrot felmelegítjük, karamellizáljuk, felöntjük vízzel, belefőzzük a hagymát. Leszűrjük, édesítjük mézzel, és langyosa fogyasztjuk. Száraz és hurutos köhögésre is jó.


Feketerekek mézzel
5-6 hónapos kortól

Hozzávalók:
1 db feketeretek
hársfa- vagy akácméz
Elkészítés:
A jól megmosott retekbe fúrunk egy lukat. Ebbe töltjük a mézet. A méz 2-3 óra múlva felhígul. Ebből a híg léből adhatunk a babának 1-1 kiskanállal, naponta akár 5-6 alkalommal.
A retek 2 napig használható fel így, utána összezsugorodik, nem ereszt több levet.
Hurutos köhögésre nagyon jó!

1 megjegyzés:

  1. Mézet 1 éves kor alatt szigorúan tilos adni, ugyanis botulizmust okoz. A hagymatea nagyon hatásos én is adok a gyerekeknek köhögésre, de 1 éves kor alatt mindenféle ízesítés nélkül, hiszen ők még a természetes ízeket kóstolgatják, felesleges cukor, vagy bármilyen édesítés nekik. Méz pedig tilos.

    VálaszTörlés