2012. július 22., vasárnap

Ez tényleg kovászos uborka!


Vajon miért nevezik a kovászos uborkát kovászos uborkának? Persze jó esetben lehet a kenyerünkben kovász is, de akkor miért nem kenyeres uborka a neve?
Most megosztom veletek ahogyan nagybátyám, Miklós bácsi készíti a híres kovászos uborkáját.

Mindig úgy kezdi a mesélést, hogy én elmondhatom neked, de úgysem fogod megcsinálni! És valóban sokáig nem csináltuk. Addig, amíg a boltban vettük a kenyeret, egyszerűbb volt a kenyeres uborka készítése, de mindig áradoztunk, hogy Miklós bácsi uborkája, az igen! Az övé sosem volt nyúlós, nyálkás.
A titka a kovász. Igen, itt időben készülni kell. Még virágzik az uborka, de a kovászt már elkészíthetjük hozzá.
Kovász: 1-2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál élesztő szétmorzsolva, kevés langyos víz. Amikor felhólyagosodott, napon kell kiszárítani. Ez 1-2 nap. Csont szárazon légmentesen lezárjuk egy üvegben.
Akkor következzen az uborka eltevése.
Forraljunk vizet. 1 l vízhez 1 evőkanál só, asztali só!!! kell. A spatulákat is tegyük bele a vízbe, hogy hajlíthatóak legyenek.

Mossuk meg az uborkákat.

Vágjuk be 3 helyen az uborkákat.
Töltsük meg vele az üveget, jó szorosan.
Rakjuk bele a kaprot és a tetejét szorítsuk le a spatulával,
 Tegyünk bele egy darabka kovászt.

majd öntsük le a forró sós vízzel.
Fedjük le és tegyük napra érni. 2-3 nap alatt elkészül.

A kovászos uborkánkat eltehetjük télire is! Ehhez öntsük le róla a levet, forraljuk újra fel és öntsük az uborkákra. Tartósítószer nem kell bele!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése